GetOn sportweek 2014

Na een geweldige sportweek in 2013, was ik dit jaar vastbesloten om weer terug te gaan naar Zuid Afrika voor de GetOn sportweek. En het was wederom een super ervaring.

Ondanks dat ik nu wist wat ik kon verwachten, blijft een bezoek aan Zuid Afrika indrukwekkend en inspirerend; het land, de sfeer en vooral de mensen... ik voel me hier thuis.

De kinderen en studenten die meedoen aan de GetOn sportweek komen vooral uit de armste delen van de sloppenwijken en vermaken zich met een ballon, bal of hoepel, zang, dans, sport en spel… Ze reageren allemaal even enthousiast! Dit in tegenstelling tot de meeste Nederlandse kinderen. Het verschil is enorm en dat vind ik soms best oneerlijk. Tegelijkertijd besef ik me dat het geweldig is om als vrijwilliger van GetOn mijn steentje bij te kunnen dragen, en ben ik dankbaar dit allemaal mee te mogen maken: de kleintjes die het liefst met z’n tienen tegelijk op je schoot willen zitten of met je willen spelen, studenten die met je op de foto willen of je uitnodigen om Facebook-vrienden te worden... Meedoen aan de sportweek geeft een onbeschrijflijk goed gevoel.

Dit jaar stonden ook een Open Dag van de GetOn school en een Graduation van 200 GetOn studenten op het programma. Leuk om te horen en te zien hoe gemotiveerd en enthousiast de studenten zijn, hoe ze gegroeid zijn en hoe GetOn hun leven in veel opzichten heeft veranderd. Door hun verhalen, de Life Skills van docent Kabelo en de speeches tijdens de Graduation, ben ikzelf ook over sommige dingen na gaan denken. Het was niet alleen inspirerend voor de studenten, maar zeker ook voor mij.

Het bezoek aan voormalig GetOn studente Betty haar kinderdagverblijf in Brazzaville en het winkeltje van een oud GetOn studente in Atteridgeville, laat zien wat een impact een opleiding van GetOn kan hebben op een community. Het geeft niet alleen de voormalig studenten en hun families een betere toekomst, maar zorgt ook voor scholing in de sloppenwijken, werkgelegenheid en extra inkomsten voor bijvoorbeeld hun leveranciers.

Armoede en werkloosheid zijn in de sloppenwijken een groot probleem en helaas is het volgen van een opleiding hier zeker niet vanzelfsprekend. Daarom ben ik trots op alle studenten die gekozen hebben voor GetOn en daardoor dus voor een beter vooruitzicht! Ik wens iedereen heel erg veel succes met hun carrière.

Volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn. Ik kan niet wachten tot de sportweek van 2015.

Suzanne Simons

Vrijwilligster GetOn sportweken 2013 en 2014

terug naar pagina Of help mee als vrijwilliger!