Je bent hier:  nl  /  Projecten  /  GetOn Enterprise Development

Enterprise DeveopmentGetOn Enterprise Development

Sinds een aantal jaar steunt GetOn, met financiële steun van het bedrijfsleven, ook (startende) bedrijfjes uit de naburige gemeenschappen van onze GetOn school. Deze bedrijfjes worden voor drie jaar opgenomen in het GetOn Enterprise Development programma (GED). Gedurende deze drie jaar worden de bedrijven wekelijks bezocht door onze Business Administrator voor mentoring en overige support. Tevens volgen de ondernemers regelmatig workshops aan de GetOn school en worden ze geholpen met (problemen met) boekhouding, marketing, algemene bedrijfsvoering en inkoop. Na deze drie jaar zijn de bedrijven en ondernemers zodanig gegroeid dat ze op eigen benen verder kunnen en (uit ervaring is gebleken) zelfs mensen uit de communities in dienst nemen.

 

GetOn heeft vijf succesvolle Enterprise Development projecten lopen. Wilt u meer weten over ons Enterprise Development programma en de mogelijkheden om startende bedrijfjes in de sloppenwijken van Zuid Afrika (financieel) te ondersteunen, mail dan naar info@stichtinggeton.nl.

Stichting GetOn is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat GetOn geen schenkbelasting of erfbelasting hoeft te betalen over de ontvangen schenkingen en erfenissen. Bovendien zijn giften aan GetOn aftrekbaar (binnen de daarvoor geldende regels).

 

Wil je GetOn liever op een andere manier steunen, klik dan hier voor de mogelijkheden: Wat kun jij doen?

Mmalefa Kupa - The Tin Cup – Gefinancierd door Sunspray Food - startdatum: februari 2013

Mmalefa Kupa, een Zuid Afrikaanse dame van middelbare leeftijd met een goed zakelijk inzicht, begon op 1 februari 2013 met de hulp van GetOn een snackbar aan een drukke straat in de sloppenwijk Atteridgeville. GetOn voorzag Mmalefa Kupa bij de start van alle benodigde voorraad en materialen. In het begon verkocht The Tin Cup nog alleen ijs, patat en simpele maaltijden.

 

Sinds ze in het Enterprise Development programma van GetOn is gestapt, is Mmalefa haar bedrijf enorm gegroeid en haar aanbod uitgebreid. Om aan het groeiende aantal klanten te voldoen, moest The Tin Cup zelfs verhuizen naar een grotere zaak (een 40ft container). The Tin Cup heeft nu vier medewerkers uit de community in vaste dienst en maakt goede winst. Mmelefa Kupa verdient voldoende om privé te sparen en te investeren in haar bedrijf. Met de voortdurende support en mentoring van GetOn, voorspellen wij een rooskleurige toekomst voor The Tin Cup.

Delen

Miriam Ramohlo – Exclusive Designs – GetOn zoekt nog naar een partner/bedrijf om dit project te financieren  - startdatum januari 2014

Miriam Ramohlo besloot de Basic Computer cursus te gaan volgen aan de GetOn school om haar kansen op een baan te vergroten en om de administratie van haar naaiatelier te  digitaliseren. Miriam had een klein naaiatelier opgezet in haar achtertuin in de sloppenwijk Atteridgeville.

 

Miriam was een enthousiaste en gemotiveerde student bij GetOn en na schooltijd maakte ze thuis mooie schooluniformen. Na een aantal interviews en assessments besloot GetOn haar te vragen deel te nemen aan het GetOn Enterprise Development programma (GED).

 

Miriam is in januari 2014 gestart met het GED programma en werkt sindsdien vanuit een ruimte in de GetOn school. Sinds haar deelname aan het programma is haar omzet gestegen en is "Exclusive Designs” een geregistreerd bedrijf geworden. GetOn en Miriam zijn bezig om "Exclusive Designs" ook een BEE (Black Economic Empowerment) status te laten verkrijgen. Miriam is bezig haar collectie uit te breiden en naast schooluniformen ook bedrijfskleding te herstellen/repareren.

 

GetOn heeft wekelijkse mentoring sessies met Miriam en heeft haar geholpen met het opzetten van haar boekhouding. GetOn heeft Miriam voorzien van nieuwe naaimachines en een betere werkruimte. Afgezien van het geven van continue support, organiseert GetOn ook regelmatig ondernemers-workshops voor de GED kandidaten. Miriam maakt momenteel voor twee lokale scholen alle schooluniformen en hoopt spoedig op overheidsopdrachten te kunnen solliciteren.

Delen

Joseph Gama – Gama Transport – Gefinancierd door Sunspray Food - startdatum: februari 2014

Joseph Gama, een zeer bescheiden man, werkte een aantal jaar als chauffeur en klusjesman voor de GetOn school. In onze eigen GetOn bus bracht hij de studenten veilig en op tijd van de sloppenwijk Atteridgeville naar school en terug.

 

Toen GetOn verhuisde naar een locatie waar de bus niet meer nodig was door de aanwezigheid van goed openbaar vervoer, zette GetOn samen met het lokale bedrijf Sunspray Food een logistieke dienstverlening en transportbedrijf voor Joseph op. Joseph heeft nu zijn eigen bedrijf en verdient nu aanzienlijk meer dan toen hij nog in dienst was. Joseph is bezig zijn bedrijf uit te breiden door een extra bestelbus te kopen en een medewerker in dienst te nemen. 

 

Joseph: “Ik mis mijn collega's bij GetOn, maar ik ben blij met deze kans. GetOn begeleidt en coacht mij regelmatig zodat ik een succesvolle ondernemer kan worden en ik ben nu een van de bezorgers van Sunspray Food. Een droom is voor mij werkelijkheid geworden."

Delen

Siskie Mpasa en Salome Boshula  - Mama Africa Catering – gefinancierd door Sunspray Food - startdatum: juni 2014

Mama Africa Catering wordt gerund door twee Zuid Afrikaanse zakenvrouwen. Beide dames hebben in 2013 bij GetOn de Bake for Profit cursus gevolgd.

Voordat ze gevraagd werden deel te nemen aan het GetOn Enterprise Development programma, waren Siskie en Salome beiden werkloos. Mama Africa catering and canteen is gestart in juni 2014.

 

Mama Africa Catering verzorgt momenteel 20 maaltijden per dag voor GetOn staff en studenten en voor werknemers op het ArcelorMittal bedrijventerrein. De dames zijn druk bezig met het werken aan een Marketing Plan om de dagelijkse hoeveelheid klanten uit te breiden naar minimaal 50 maaltijden per dag. De dames willen echter de focus van hun bedrijf houden op catering.

 

Momenteel zijn GetOn en Mama Africa Catering bezig om het bedrijf officieel te registreren, zodat de dames ook de catering kunnen gaan verzorgen voor overheidsinstanties en het bedrijfsleven.

Delen

Collen Ramohlo - Da Boyz Fast Food – Gefinancierd door particuliere donor - startdatum juli 2014

Collen Ramohlo is een ambitieuze jonge man uit Saulsville, het meer landelijke deel van de sloppenwijk Atteridgeville. Collen zette in 2011 een informeel bedrijfje op, maar  om verschillende redenen bleek zijn zaak niet rendabel te zijn en in 2014 stond Collen voor de beslissing doorgaan of zijn bedrijf sluiten.

 

Collen besloot zich toen aan te melden voor een van de Workshop voor Ondernemers aan de GetOn school en vroeg na afloop van de workshop of het mogelijk was om zijn bedrijf, Da Boyz Fast Food, op te nemen in het GetOn Enterprise Development programma.

 

In juni 2014 heeft de Business Administrator van GetOn onderzocht wat de redenen kunnen zijn van het niet succesvol zijn van het bedrijf van Collen. In juli 2014 heeft GetOn besloten Collen Ramohlo op te nemen in het GetOn Enterprise Development programma voor drie jaar. We kijken er naar uit om Da Boyz Fast Food nieuw leven in te blazen en het spoedig winstgevend te laten draaien.

Delen

terug naar pagina Projecten

Delen

Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Meld je aan...

 

Wil je een bijdrage doen, druk dan op de knop!

 

 

Like GetOn op

Facebook

 

 

Volg GetOn op

Twitter

 

 

Bekijk filmpjes

van GetOn op

YouTube

 

Volg GetOn op

Pinterest

 

 

Volg GetOn op

LinkedIn